Top

Tomos Onderdelen | A3 A35 & meer

Tomos Onderdelen | A3 A35 & meer
Het Sloveense brommermerk Tomos is al sinds de jaren '60 een bekende verschijning in het Nederlandse straatbeeld.

Lees meer

Tomos Onderdelen | A3 A35 & meer
Het Sloveense brommermerk Tomos is al sinds de jaren '60 een bekende verschijning in het Nederlandse straatbeeld.

Tomos (wat staat voor TOvarna MOtornih koles Sežana, Sloveense Motorfietsfabriek in Sežana) kreeg in 1954 een licentie van het Oostenrijkse Puch om onder haar eigen naam Puch-modellen te gaan verkopen. Nederland maakte in 1960 kennis met Tomos, en in 1966 werd er zelfs een Tomos-fabriek geopend in Epe waar de populaire 4L van de band rolde, een brommer met een voetschakeling van vier versnellingen die tot 1980 in productie was. Dit was een primeur want Tomos was hiermee het eerste merk dat een goedgekeurde voetgeschakelde bromfiets op de Nederlandse markt bracht. Ook was het Nederlandse ontwikkelteam verantwoordelijk voor modellen als de Colibri, Targa en Revival.

A1, A3 en A35

De jaren '60 waren de meest productieve periode voor Tomos, waarbij Nederland zich als belangrijkste buitenlandse markt ontwikkelde. Op zich niet heel vreemd, want we zijn een echt brommerland: er waren in de 'sixties' maar liefst 36 bromfietsfabrikanten actief en ruim een derde van alle huishoudens had een brommer in de schuur of garage! Vanaf begin jaren '70 kozen veel bromfietsrijders voor het gemak van de A1, een automatische Tomos met één versnelling die later werd opgevolgd door de A3. De automaat werd zo gewild dat vrijwel elke Tomos brommer in Nederland een automaat is, en wel met de befaamde A35 motor (wat weer een doorontwikkeling was van de A3).

Originele en aftermarket Tomos onderdelen

Inmiddels zijn de A3 en A35 echte klassiekers geworden en er zijn duizenden liefhebbers die deze oldtimers koesteren, net als andere Tomos modellen zoals de Streetmate, Youngst'R, Flexer en Quadro. Speciaal voor hen, en voor fans van andere klassieke bromfietsen, is JMPB Onderdelen uitgegroeid tot een van de grootste onderdelenwebshops van Nederland. Hier koopt u originele en eersteklas aftermarket Tomos onderdelen eenvoudig online, zowel motordelen als mechanische onderdelen en framedelen.


Verbergen